Bled-Ljubljana ( Gezi Rehberi )

   BLED-LJUBLJANA

1. Gün

 Graz'da uyanıp yola çıkıyoruz.Önce Bled Gölü'ne sonra da Ljubljana'ya gideceğiz.
Bled yaklaşık üç saat.Yol üzerinde ücretli bir tünelden geçiyoruz(7.20€).Bled gölüne geldiğimizde park alanlarında yer bulamıyoruz.Tren istasyonunun orada park yeri varmış ama çok uzak.Sonunda dönüp dolaşıp güzel bir park yeri buluyoruz.Saati 2€.Gölün kenarında yürüyoruz.Burası cıvıl cıvıl.İnsanlar suya giriyor,iskelede güneşleniyor,çimlerin üzerinde acro yoga yapıyor.



İskelede birkaç fotoğraf çekip ayaklarımızı göle sokuyoruz.Su buz gibi😱.
     
Ljubljana'ya doğru yola çıkıyoruz.Yolumuz bu sefer kısa(45 dk.).Bled gölüne Ljubljana'dan ulaşmak isterseniz;merkez otobüs durağından Alpetour firmasıyla 6.30 € ödeyerek ulaşabilirsiniz.
Ljubljana'daki evimiz çok güzel.Merkeze yürüyerek inebiliyoruz.(15-20 dk.)İlk önce güzel köprülerini görüyoruz.
Ejderha Köprüsü


Üçlü Köprü



Kunduracılar Köprüsü

Sonra Ljubljana Kalesine çıkıyoruz.Yürüyerek çıkmak mümkün(20 dk.), ama biz füniküleri tercih ettik(4€).Bizim biletimiz füniküler çıkış-inişi ile kale avlusu,bahçesi ve birkaç odasını kapsıyordu.Kaledeki tüm yerleri görmek için 10 €'luk bilet almanız gerekiyor.
Kaleden manzara fena değil.Kalenin içi ve çevresi güzeldi.

                             

Zindan kapıları

Biraz yoga😊
                                     
                                 
 Kaleden inince Preseren Meydanı'na gidiyoruz.

Biz Ljubljana'da iken yağmur yoktu.Ama burası genelde yağmurlu oluyormuş.Öyle ki, yağmur olmadığı zamanlar için bu meydana bir sistem yapmışlar.Yukarıda bir fıskiyeden sürekli yapay yağmur yağıyor ve tabelada bu Ljubljana'nın kendi havası yazıyor.


Nehrin kenarında birşeyler içip, evimize dönüyoruz.
Arkamızda Butchers Köprüsü



2.Gün

        Uyanıp kahvaltı yapmak için dışarı çıkıyoruz.Börekleri meşhur buranın.En ünlüsü Burek Olimpija .Evimize de yakın.Karnımızı doyurup gezmeye başlıyoruz.

Tivoli Park


Tivoli Park yine klasik bir şehir parkı.Dinlenmek için gelebilirsiniz.İçerisinde gezerken çeşitli kuş ve orijinal görünümlü bir sincap cinsini de görebilirsiniz.Adını bulamadım ama kulaklarında uzun tüyleri ile çok sevimliydi😁.

Slovenian National Opera and Ballet Theatre
Pointlerimi taşımışım o kadar,bir poz verelim😀

Sırada gastronomi turu var😂😂.
 Bu tatlı ünlüymüş.Gerçekten harikaydı tadı.


                       
İsmi:Kremna Rezina, fiyatı:4.20€.

                                 
  Yiyebileceğiniz mekan.Zvezda cafe.

                                           


     İçecekler...

                                                             

Sana da afiyet olsun:)
                                                            

Tatlının ardından biraz yürüyoruz.Bu sefer karnımız acıktı.Yok artık yemekten başka birşey yapmaz mısınız diyorsanız.Cevap veriyorum yemek önemli,hele ki gittiğiniz yerlerin yöresel lezzetlerini tatmak ayrı bir zevk.Ljubljana'nın bir de mantar çorbası ünlüymüş.Birkaç yere sorduktan sonra buluyoruz.Aroma.
Fiyatını çekmemişim ama 5€ diye hatırlıyorum.

     
                 

Tadı güzel ve doyurucuydu,tavsiye ederim.
                                             

Biraz dolaşıp ardından Metelkova'ya gidiyoruz.

Buranın hikayesi çok ilginç.1900'lü yıllarda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun ordusu tarafından kışla olarak yaptırılmış.1941 yılına kadar Yugoslavya Ordusu da kullanmış.Slovenya Yugoslavya'dan ayrılıp ordunun çekilmesiyle, ikiyüz kişiden oluşan bir topluluk tarafından işgal edilip özerk bölge ilan edilmiş.Topluluk bölgeyi sosyal bir merkez haline dönüştürmek için Slovenya Devleti ile iletişime geçmeye çalışmış; ancak geri dönüş alamamış ve oturma eylemleri başlatmış.Ayrıca müzikal ve çeşitli etkinlikler düzenlemişler.Metelkova yasal bir statüye sahip değil, tek yasal kuruluş Hotel Celica.Stüdyolar, galeriler, kafeler, barlar ve konser alanları bulunuyor.Ayrıca duvarlarda graffitiler ve çevrede de çok orijinal heykeller var.Özellikle Gollum benzeri heykeller ilgi çekiyor.Biz gündüz gittik, sakindi ama kendi kendine çalan müzik aletleri bile burayı canlı tutmaya yetiyordu.Biraz çekinerek gitmiştim ama iyiki görmüşüz burayı.


   
     Metelkova evimize çok yakın,eve uğrayıp biraz dinlendikten sonra eşimle başbaşa yemeğe çıkıyoruz.Aklımızda birkaç yer varken yolda bir restoran görüyoruz.Pizzacı aslında ama hoşumuza gidiyor ve oturuyoruz.Ortam çok güzel, servis iyi, pizzalar harika.
   



Etsiz

Etli

Fiyatlar uygundu

Arkadaşlarımızla buluşup nehir kenarında birşeyler içiyoruz.

       Böylece çok beğendiğimiz Ljubljana'daki günlerimiz sona erdi.Burayı hem sosyal,hem kültürel açıdan beğendik.Tavsiyemizdir..





Yorumlar